Kávové zrná a ich pestovanie

Kávové zrná

Prevažná produkcia kávových zŕn pochádza zo zeme tretieho sveta. Na ich predaji niekedy závisí celá ekonomika niektorých rozvojových zemí. 

Pestovanie kávových zŕn je pomerne náročné. Existuje množstvo faktorov, ktoré môžu znehodnotiť celú úrodu. V poslednom čase musia niektorí pestovatelia kávy bojovať s nadbytkom tejto plodiny, a to doviedlo niektorých pestovateľov na mizinu.  Aj keď existuje množstvo druhov kávy, komerčne sa využívajú predovšetkým zrna Arabica a Robusta. Najkvalitnejšie kávové zrná odrody Arabica sa nemôže krížiť s inými kávovníkmi, pretože majú iný počet chromozómov.

Druhy kávových zŕn

Rastlín rodu Coffea existuje viac než 6000 druhov. Niektoré sú len miniatúrne kríky, iné sú až 12 metrové stromy. Ako surové kávové zrná sú označované semená najmenej 66 druhov. 98% svetovej produkcie kávových zŕn však pochádza len z dvoch druhov kávovníkov. Z nich pochádza káva Arabica (dve tretiny produkcie) a Káva Robusta (jedna tretina produkcie). Tretí druh plantážne pestovaného kávovníka – coffea Liberica – by ste našli na malých plantážach v Malajzii a západnej Afrike. Najrozšírenejšie kávové zrná Arabica majú veľmi jemnú chuť. Zrná kávovníka Arabského obsahujú menej než 1,5% kofeínu. Väčší kávovník Robusta dorastá do výšky až 12 metrov. Poskytuje veľké výnosy a používa sa obvykle pri výrobe instantnej kávy. Má silne zemitú a drsnú arómu. Zaujímavosťou je, že tieto dva kávovníky nie je možné krížiť, pretože zrná Arabica obsahujú 44 chromozómov a zrná Robusta iba 22.

Brazílski vedci objavili nový genetický kmeň kávy Arabica, ktorý neobsahuje skoro žiadny kofeín. Značná časť svetovej populácie dáva prednosť káve bez kofeínu, ktorý sa musel doteraz z kávy odstraňovať nákladným procesom. Tento proces tiež zbavuje kávu niektorých ingrediencií, ktoré jej dodávajú chuť.

Získavanie kávy

Zber úrody kávy musí byť veľmi presne načasovaný. Ak sa zozbierajú nezrelé alebo prezrelé zrná, môže to značne ovplyvniť chuť kávy. Zber sa uskutočňuje buď ručne alebo strojom. Zo zrniek kávy sa odstráni kôstka a pergamenový obal. Potom sa zrnká kávy triedia a preberajú. Ďalej prichádza na rad praženie kávy. Pri pražení dochádza k množstvu zložitých chemických reakcií a káva postupne získa svoju charakteristickú chuť.

Zaujal vás článok? Pozrite si aj Fakty a čísla o káve – zaujímavosti, ktoré ste (možno) len tušili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *